Category Archives: SZHB Program

Fizikusok a mérnökök között – WRO Advanced Robotics Challenge Hungary 2016 élménybeszámoló

Magyarországon 2016. április 22-23-án először került megrendezésre a World Robot Olympiad Advanced Robotics Challenge kategóriájának selejtezője Debrecenben. A 17-25 éves korosztály számára kiírt versenyen hallgatóink a robotikában náluk jóval jártasabb BME-n és más magyar egyetemeken tanuló mérnökhallgatókkal vették fel a versenyt, amelyről 2016. május 5-én (csütörtök) 18 órakor a Bay Zoltán teremben tartott teaházon fognak beszámolni nekünk. Az előadáson Simon Károly András beszél majd, bemutatja a versenyszabályzatot és a robot megépítéséhez rendelkezésre álló eszközöket, megosztja élményeit, tapasztalatait a megmérettetéssel kapcsolatban kezdve a felkészülés nehézségeitől a versenyen fellépő problémákon keresztül a végeredményig, ahol kiderül, mennyit értek a fizikusok egy mérnökökkel teli mezőnyben. Másodéves hallgatóink ezen felül bemutatják a megmérettetésre készített bowlingozó robotot működés közben a verseny előírásai szerint felépített versenypályán.
A csapatok tagjai: 1. csapat: Simon Károly András (I. PhD, coach), Bíró Péter (II. BSc), H.Kovács Bálint Barna (II. BSc), Mitlasóczki Bence (II. BSc); 2. csapat: Tátrai Dávid (coach), Hajnal Péter János (II. BSc), Janó Bence Dániel (II. BSc), Villy Lajos Péter (II. BSc))
  Helyszín: Bolyai Épület, Bay Zoltán tanterem Időpont: 2016.05.05. 18:00Esemény

Infineon céglátogatás

Lehetőséget kaptunk az Infineon Technologies magyarországi vállalatától, hogy április 30-án, szombaton, megtekintsük a ceglédi telephelyüket egy körbevezetés keretében. (Aki esetleg nem ismeri a céget: az Infineon félvezetőfejlesztéssel és -gyártással foglalkozik. További információ a feltöltött pdf-ben.) A cég álláslehetőségeket is kínál, így aki ilyen irányban is el tudja képzelni a jövőjét, vagy csak érdekli a félvezetőgyártás és szeretne bepillantani az Infineon működésébe, az jelentkezzen ezen az űrlapon: http://goo.gl/forms/r2juYRWFFt Infineon

Postdoctoral research position in Computational Many-Body Physics

A postdoctoral position is offered to a motivated candidate with suitable background at the University of Split, Faculty of Science, Croatia (PI: Dr. Leandra Vranjes Markic). The position will be associated with a recently funded project from The Croatian Science Foundation “Universal properties of cold atomic Bose and Fermi systems“ (http://projekti.pmfst.unist.hr/unicold/). Description

FIZIKA NAPJA 2016

Január 30. (szombat), 9-14 óra
Helyszín: SZTE TTIK Fizikai Intézet Dóm téri épülete (Dóm tér 9.) Előadások:
  • 10.00-10.30: Dr. Szabó M. Gyula: Az exobolygó-vadászat távlatai
  • 10.45-11.00: Tudás, diploma, karrier - továbbtanulási tájékoztató
  • 11.15-11.45: Dr. Keresztes Zoltán: Gravitációs fényelhajlás - 100 éves az általános relativitáselmélet
  • 12.00-12.30: Ferincz István: A lézeres látásjavítás elmúlt 20 éve egy fizikus szemszögéből
A továbbtanulási kérdésekről első kézből! 13.00-13.30: Találkozz, kérdezz, tájékozódj! Kötetlen beszélgetési lehetőség egyetemi oktatókkal és hallgatókkal Kísérletes bemutatók, laborlátogatási lehetőségek:
  • Látványos kísérletek a fizika számos területéről több mint 15 standnál, 9 - 14 óra között
  • Fény és élet: interaktív foglalkozások az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az MTA SZBK  Fotoszintetikus Membrán Csoport munkatársainak irányításával (Egy órás turnusok, foglalkozások akár nagyobb csoportok számára is! Részletek a Térképen!)
  • Látogatási lehetőség a nagyintenzitású lézerlaboratóriumban (Regisztrációköteles esemény, félórás turnusok, csak 13 éven felülieknek! Részletek a Térképen!)

Téli Iskola 2016

Kedves Hallgatók! Szeretettel meghívunk az idén is megrendezésre kerülő Mafihe Téli Iskolára! Az Iskola ezúttal a 2015-ös Fizikai Nobel-díj kapcsán a neutrínó- és részecskefizika köré fog épülni. Világszínvonalú magyar kutatóktól vagy egyetemi oktatóktól hallhatunk előadásokat. Teljességre persze ilyen rövid idő alatt nem lehet törekedni, mégis az idei Téli Iskola is egy tematikusan felépített kerek egész lesz, magába foglalva az fizika különböző területeit. Épp ezért célszerű elejétől végéig részt venni a programon. Az Iskola változatosságának köszönhetően azonban úgy gondolom, hogy mindenki megtalálja majd a saját szakterületét. Az Iskolán szívesen látunk nem fizikushallgató érdeklődőket is.  Az Iskola az ELTE Északi Épületében kerül megrendezésre 2016. január 29. és január 31. között. Kérünk Benneteket, hogy részvételi szándékotokat a jelentkezési űrlap kitöltésével is jelezzétek.
 Részletes programterv hamarosan az Iskola honlapján!