Category Archives: SZTE Program

Intézeti szeminárium

Tisztelt Oktatók, Hallgatók! A következő intézeti szeminárium: 2016. április 26. (kedd) 14:00 Helyszín: Ketskeméty-terem Előadó: Dr. Erdélyi Miklós, ( SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék). Cím: : Multimodális optikai nanoszkópia: fejlesztések és alkalmazási lehetőségek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Péter Viktória Tanulmányi felelős Absztrakt: Continue reading Intézeti szeminárium

Infineon céglátogatás

Lehetőséget kaptunk az Infineon Technologies magyarországi vállalatától, hogy április 30-án, szombaton, megtekintsük a ceglédi telephelyüket egy körbevezetés keretében. (Aki esetleg nem ismeri a céget: az Infineon félvezetőfejlesztéssel és -gyártással foglalkozik. További információ a feltöltött pdf-ben.) A cég álláslehetőségeket is kínál, így aki ilyen irányban is el tudja képzelni a jövőjét, vagy csak érdekli a félvezetőgyártás és szeretne bepillantani az Infineon működésébe, az jelentkezzen ezen az űrlapon: http://goo.gl/forms/r2juYRWFFt Infineon

ATOMKI Kirándulás

Kedves Hallgatók! Dr. Fülöp Zsolttól (ATOMKI, Debrecen) kaptunk egy megkeresést, miszerint május 6-án, pénteken az ELTE hallgatói érkeznek hozzájuk, de ezzel a programmal összekötve szívesen fogadnának érdeklődő hallgatókat - korlátozott számban- az SZTE-ről is. A programban rövid előadások és laborlátogatások szerepelnének (nagyon sok nemrég felújított laborjuk illetve újonnan beszerzett eszközük van mag- és részecskefizikai vizsgálatokhoz).
Szeretném kérni, hogy a lehetőség iránt érdeklődő hallgatók legyenek kedvesek küldeni nekem egy emailt legkésőbb április 15-ig (csütörtök). A jelentkezők létszámának függvényében látjuk majd, hogy esetleg érdemes-e további lépéseket tenni a szervezett utazás érdekében, vagy maradna az egyéni utazás. Köszönettel és üdvözlettel, Szalai Tamás közkapcsolati felelős, SZTE Fizikai Intézet szaszi@titan.physx.u-szeged.hu

Elméleti Fizika Szeminárium

Előadó: Barna Imre Ferenc (MTA Wigner FK) Cím: Nemlineáris parciális differenciálegyenletek önhasonló analízise Kivonat Előadásom során bemutatom az önhasonló Ansatz-ot amelynek használata egy erős és célravezető módszer gyakorlatilag mindenféle nem-lineáris parciális differenciálegyenlet analízisében. Az Ansatz teljesítőképességét egy áramlástani és egy nemlineáris elektrodinamikai példán mutatom meg.

FIZIKA NAPJA 2016

Január 30. (szombat), 9-14 óra
Helyszín: SZTE TTIK Fizikai Intézet Dóm téri épülete (Dóm tér 9.) Előadások:
  • 10.00-10.30: Dr. Szabó M. Gyula: Az exobolygó-vadászat távlatai
  • 10.45-11.00: Tudás, diploma, karrier - továbbtanulási tájékoztató
  • 11.15-11.45: Dr. Keresztes Zoltán: Gravitációs fényelhajlás - 100 éves az általános relativitáselmélet
  • 12.00-12.30: Ferincz István: A lézeres látásjavítás elmúlt 20 éve egy fizikus szemszögéből
A továbbtanulási kérdésekről első kézből! 13.00-13.30: Találkozz, kérdezz, tájékozódj! Kötetlen beszélgetési lehetőség egyetemi oktatókkal és hallgatókkal Kísérletes bemutatók, laborlátogatási lehetőségek:
  • Látványos kísérletek a fizika számos területéről több mint 15 standnál, 9 - 14 óra között
  • Fény és élet: interaktív foglalkozások az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az MTA SZBK  Fotoszintetikus Membrán Csoport munkatársainak irányításával (Egy órás turnusok, foglalkozások akár nagyobb csoportok számára is! Részletek a Térképen!)
  • Látogatási lehetőség a nagyintenzitású lézerlaboratóriumban (Regisztrációköteles esemény, félórás turnusok, csak 13 éven felülieknek! Részletek a Térképen!)