Category Archives: SZTE Program

Intézeti szeminárium

Tisztelt Oktatók, Hallgatók! A következő intézeti szeminárium: 2016. április 26. (kedd) 14:00 Helyszín: Ketskeméty-terem Előadó: Dr. Erdélyi Miklós, ( SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék). Cím: : Multimodális optikai nanoszkópia: fejlesztések és alkalmazási lehetőségek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Péter Viktória Tanulmányi felelős Absztrakt: Continue reading Intézeti szeminárium

Infineon céglátogatás

Lehetőséget kaptunk az Infineon Technologies magyarországi vállalatától, hogy április 30-án, szombaton, megtekintsük a ceglédi telephelyüket egy körbevezetés keretében. (Aki esetleg nem ismeri a céget: az Infineon félvezetőfejlesztéssel és -gyártással foglalkozik. További információ a feltöltött pdf-ben.) A cég álláslehetőségeket is kínál, így aki ilyen irányban is el tudja képzelni a jövőjét, vagy csak érdekli a félvezetőgyártás és szeretne bepillantani az Infineon működésébe, az jelentkezzen ezen az űrlapon: http://goo.gl/forms/r2juYRWFFt Infineon

ATOMKI Kirándulás

Kedves Hallgatók! Dr. Fülöp Zsolttól (ATOMKI, Debrecen) kaptunk egy megkeresést, miszerint május 6-án, pénteken az ELTE hallgatói érkeznek hozzájuk, de ezzel a programmal összekötve szívesen fogadnának érdeklődő hallgatókat - korlátozott számban- az SZTE-ről is. A programban rövid előadások és laborlátogatások szerepelnének (nagyon sok nemrég felújított laborjuk illetve újonnan beszerzett eszközük van mag- és részecskefizikai vizsgálatokhoz).
Szeretném kérni, hogy a lehetőség iránt érdeklődő hallgatók legyenek kedvesek küldeni nekem egy emailt legkésőbb április 15-ig (csütörtök). A jelentkezők létszámának függvényében látjuk majd, hogy esetleg érdemes-e további lépéseket tenni a szervezett utazás érdekében, vagy maradna az egyéni utazás. Köszönettel és üdvözlettel, Szalai Tamás közkapcsolati felelős, SZTE Fizikai Intézet szaszi@titan.physx.u-szeged.hu

Elméleti Fizika Szeminárium

Előadó: Barna Imre Ferenc (MTA Wigner FK) Cím: Nemlineáris parciális differenciálegyenletek önhasonló analízise Kivonat Előadásom során bemutatom az önhasonló Ansatz-ot amelynek használata egy erős és célravezető módszer gyakorlatilag mindenféle nem-lineáris parciális differenciálegyenlet analízisében. Az Ansatz teljesítőképességét egy áramlástani és egy nemlineáris elektrodinamikai példán mutatom meg.

FIZIKA NAPJA 2016

Január 30. (szombat), 9-14 óra
Helyszín: SZTE TTIK Fizikai Intézet Dóm téri épülete (Dóm tér 9.) Előadások:
  • 10.00-10.30: Dr. Szabó M. Gyula: Az exobolygó-vadászat távlatai
  • 10.45-11.00: Tudás, diploma, karrier - továbbtanulási tájékoztató
  • 11.15-11.45: Dr. Keresztes Zoltán: Gravitációs fényelhajlás - 100 éves az általános relativitáselmélet
  • 12.00-12.30: Ferincz István: A lézeres látásjavítás elmúlt 20 éve egy fizikus szemszögéből
A továbbtanulási kérdésekről első kézből! 13.00-13.30: Találkozz, kérdezz, tájékozódj! Kötetlen beszélgetési lehetőség egyetemi oktatókkal és hallgatókkal Kísérletes bemutatók, laborlátogatási lehetőségek:
  • Látványos kísérletek a fizika számos területéről több mint 15 standnál, 9 - 14 óra között
  • Fény és élet: interaktív foglalkozások az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az MTA SZBK  Fotoszintetikus Membrán Csoport munkatársainak irányításával (Egy órás turnusok, foglalkozások akár nagyobb csoportok számára is! Részletek a Térképen!)
  • Látogatási lehetőség a nagyintenzitású lézerlaboratóriumban (Regisztrációköteles esemény, félórás turnusok, csak 13 éven felülieknek! Részletek a Térképen!)

Szemeszter Zéró

Kedves Leendő Hallgatónk!

Először is: fogadd gratulációnkat abból az alkalomból, hogy felvételt nyertél a Szegedi Tudományegyetem Fizika BSc, illetve Fizika-X osztatlan tanárszakos képzésére! Ráléphetsz arra az útra, amelynek célja, hogy fizikus, csillagász vagy fizikatanár váljon belőled! Nem választottál rosszul, viszont nem is egy egyszerű ösvényre léptél. Mi ennek az “utazásnak” az első lépéseiben szeretnénk segíteni neked.

Tovább->>