Teaház 2015.10.29.

Az idei második Fizikus Teaházra Dr. Dávid Gyulát, az ELTE TTK Atomfizika Tanszékének oktatóját hívtuk meg. Dr. Dávid Gyula több száz ismeretterjesztő előadást tartott már fizikai, csillagászati és kozmológiai témákban. Az utóbbi években a nanofizikában és a spintronikában felmerült, a kvantumelmélet alapjait érintő kérdésekben végez kutatómunkát. Előadásai jelentős része videofelvételen, az interneten is elérhető.

Előadásának címe: „Relativisztikus dinamika: Novobátzky-effektus és kovariáns Lagrange-formalizmus”, amelyet így foglalt össze:

„E = mc^2 — valószínűleg ez a fizika leghíresebb egyenlete. Még a laikusok is ismerik és emlegetik. De vajon hány fizikus hallgató tudja róla, hogy nem igaz? Mit is jelent igazából egy mozgó test tömege, energiája és impulzusa? Mi a tömegmátrix, és vajon elfújja-e az éterszél az erő vektorát? Létezik-e “relativisztikus tömeg” és “nyugalmi tömeg”? Állandó-e egy mozgó test “nyugalmi tömege”? És ha nem, akkor hogy változik?

Sokan hallottak harangozni arról is, hogy Peter Higgs azért kapott Nobel-díjat, mert 1964-ben megjósolta a Higgs-mező létét, ami “tömeget ad” a részecskéknek. Vajon ez melyik tömeg a sok közül? Egyáltalán: hogyan lehet egy részecskének “tömeget adni”? És tudja-e valaki, hogy a “tömegadás” képletét 1950-ben Budapesten írta fel először Novobátzky Károly professzor?

A klasszikus mechanikában első lépésként felírjuk egy fizikai rendszer Lagrange-függvényét, a standard algoritmussal levezetjük az Euler–Lagrange-féle differenciálegyenleteket, majd megoldjuk őket (ha tudjuk). Miért nem szerepel ez az eljárás a speciális (és az általános) relativitáselméletet tárgyaló könyvekben, és miért használnak helyette nyakatekert variálási módszereket? Létezik-e kovariáns Lagrange-formalizmus, amivel könnyedén megkaphatjuk az erőterekben mozgó relativisztikus részecskék mozgásegyenleteit? (Elárulom: létezik.)

Ha a hallgatóság bírja türelemmel, az előadás során mindezen kérdésekre választ kaphat.”

Aki esetleg a fentieket elolvasva kicsit megrémült attól, hogy az előadásból nem sokat fog érteni, megnyugtathatjuk: a Tanár Úr biztosított minket arról, hogy az frissen bekerült elsőéveseket is figyelembe vette az anyag összeállításakor.

Az előadás után egy kötetlen beszélgetés keretében társaloghatunk az előadóval és egymással, feltehetjük kérdéseinket a témával kapcsolatban. Mindez természetesen egy csésze forró tea kíséretében. 🙂

A rendezvény az SZTE TTIK Bolyai épületben a Bay Zoltán tanteremben lesz megtartva. (6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1. ) A teaház természetesen ingyenes, csak a bögréiteket hozzátok magatokkal. 🙂 Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk.

Hozzászólás