Category Archives: MAFIHE Program

CERN 2016

Kedves érdeklődők!

A Magyar Fizikushallgatók Egyesülete ebben a tanévben is megrendezi szokásos látogatását Európa legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetébe, a Genf mellett található CERN-be.

Nézzünk bele miként épül fel idén a kirándulás. A tavalyihoz hasonlóan megtekintjük a franciaországi Grenoble-ban található ILL, a lausanne-i EPFL és a genfi CERN kutatóintézeteket. Az indulást követően 15 órányi buszút után fogunk megérkezni az első állomásunkra az EPFL-be. Itt pár órányi laborlátogatás következik, majd az intézeti menzán megebédelünk. Délután a sok új ismerettel felszerelkezve tömegközlekedéssel Lausanne belvárosába indulunk, ahol hosszas szabad program veszi kezdetét. Ez után közösen, busszal közelítjük meg a genfi szállásunkat, ahol a berendezkedést követően lehetőségünk lesz egy kis városnézésre. Másnap reggeli után, busszal indulunk tovább Grenoble-ba ahol megtekintjük az ILL-t majd a városban elköltött ebédet követően, Grenoble belvárosába teszünk egy hosszabb kitérőt. Ezen a napon este érkezünk meg genfi szállásunkra. Az ezt követő napon lesz kirándulásunk fénypontja, a CERN kutatóintézet látogatása, ami egész napos programnak ígérkezik. Az LHC, CMS és LINAC nyújtotta felejthetetlen élmennyel zsebünkben indulunk haza és élvezhetjük egymás társaságat egy röpke 16 órás buszút kereteiben.

A kirándulás ára tartalmazza az utazást, a szállásdíjat, kétnapi reggelit, valamint a tömegközlekedési jegyeket a belvárosba. Várható saját költség lesz mind három napi ebéd, vacsora és bármi más, amit ezenfelül szeretnétek. (Egyes egyetemeken egyéni ösztöndíjpályázat keretében lehetőség van a részvételi díj jelentős részének visszatérítésére is.)

A részvételi díj befizetésekor lehetőséged nyílik csoportos biztosítás kötésére is, amit nagyjából 2000-3000 Ft ellenében elintézünk Neked, ha szeretnéd saját magad intézni természetesen megteheted de a biztosítás kötelező. Fontos tudnod, hogy a kutatóintézetek korlátozott befogadóképessége miatt 49 fő számára tudunk részvételi lehetőséget biztosítani, így túljelentkezés esetén a résztvevők listájáról a Mafihe Vezetőségi Ülésén fog dönteni, különböző objektív szempontok alapján.

Ne felejtsétek el, a jelentkezési határidő december 13. 23:59

Kirándulás adatai:

 • Időpont: 2016. február 3-7.
 • Jelentkezési határidő: 2015 .december 13. 23:59
 • Jelentkezési felület: http://my.mafihe.hu/cern/jelentkezes/
 • Ár: Mafihe tagoknak 30 000 Ft, mindenki másnak 45 000 Ft

Balatoni Nyári Iskola

A Magyar Fizikushallgatók Egyesülete 2015. július 20-26. között megszervezi a nemzetközi Balatoni Nyári Iskolát. Az Iskola célja a résztvevő nyolcvan magyar és külföldi fizikushallgató tudásának elmélyítése a fizika egy-egy ágában. Nemzetközisége miatt az előadások mellett a diákoknak lehetősége van a különböző országok egyetemein szerzett tudásuk megosztására, illetve kapcsolatok építésére. Továbbá a résztvevő hallgatók elsajátíthatják az angol szakmai nyelv alapjait is.
Az Iskolát a Fény Nemzetközi Éve jegyében szervezzük meg, ezért az érintett témakörök többek között spektroszkópiafotonikakvantumoptikaasztrofizika, illetve nem utolsósorban lézerfizika lesznek.

Az Iskola védnökei Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Kroó Norbert akadémikus.

További információ és regisztráció a bss.mafihe.hu oldalon található.

Cern 2015

Idén 2015-ben a Mafihe ismét megrendezi a CERN kirándulást. Az előző évekhez hasonlóan az idei utazás során meglátogatjuk Lausanneban, az EPFL egyetemen található fúziós laborokat, Grenobleben az ILL és ESRF kutatóintézeteket és végül a CERN egyik központját, illetve egyes mérőállomásait is. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiránduláson!
A jelentkezőknek kötelező részt venniük a helyi felkészítő CERN előadáson.
Kirándulás adatai:
 • Utazás módja: busz
 • Időpont: 2015.03.11-től 15-ig (ebből 2 napot a buszút tesz ki)
 • Ár: Mafihe tagoknak 30000Ft, külsős érdeklődőknek 45000Ft
 • CERN Előadásra jelentkezés: itt, és facebook esemény
 • Országos Jelentkezési felületitt
 • Honlap: http://cern.mafihe.hu
Bármi kérdés merülne fel a kirándulással kapcsolatban bátran írjatok a cern@mafihe.hu címre! Illetve az SzHB címére: szhb-managers@googlegroups.com
cern01-page-001

BIG DATA Téli Iskola

Szeretettel meghívunk az idén is megrendezésre kerülő Mafihe Téli Iskolára! Az Iskola ezúttal a manapság sokat emlegetett Big Data téma köré fog épülni. Az Iskola célja átfogó képet adni a nagy adatmennyiség, nagy sebesség és nagy változatosság címszavakkal jellemzett Big Data felhasználásáról a modern tudományban.

Az Iskola az ELTE TTK Északi Épületében kerül megrendezésre 2015. február 2. és február 4. között. Kérünk Benneteket, hogy részvételi szándékotokat a jelentkezési űrlap kitöltésével is jelezzétek.

További információért látogassatok el honlapunkra!

Pécsi Hétvége

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Mafihe PHB által megrendezésre kerülő Pécsi Hétvégére, melyre február 6-a és 8-a között kerül sor.

Ez alatt a pár nap alatt nyakunkba vesszük a várost, a Mecseket és persze az egyetemi campust, egyszóval megmutatjuk a távolabbról érkezőknek, milyen is minálunk az élet.

Regisztrálni az alábbi űrlap kitöltésével tudtok:
http://goo.gl/forms/vhhqkkfGFy

A szállás egy egyetemi szakkollégiumban lesz, kérünk mindenkit, hogy hozzon magával hálózsákot. Természetesen a pécsiek is kérhetnek szállást, hogy együtt tudjuk tölteni ezt a pár napot.

Reméljük, minél többen ellátogattok hozzánk, és minél többen tartotok velünk Pécsről is!

További részletek hamarosan!:)

Cern kirándulás 2014

Sziasztok!

Irány a CERN! Ma indult el a jelentkezés a 2014-es CERN kirándulásra! Idén a nemzetközi problémák miatt nem lesz túl sok időtök a jelentkezésre, pontosan 3 hét. Hogy ki jelentkezhet idén? Bárki! Természetesen túljelentkezés esetén ismét a Mafihe Nemzeti Bizottsága fog dönteni a résztvevőkről. Facebook
Kirándulás adatai:
 • Időpont:                 2014. március 12-16.
 • Ár:                           Mafihe tagoknak: 35000Ft,  Nem tagoknak: 45000Ft
 • Az utazás feltétele, hogy legyen mindenkinek biztosítása! Hogy ne kelljen mindenkinek külön gondoskodni róla 2-3000 Ft fejében nálunk is intézhetitek azt!
 • Éjszakák:              Első éjszaka buszon, második szálláson Grenoble-be, ezután Lausannes-ben, végül buszon hazafele
 • Honlap és jelentkezés: http://cern.mafihe.hu
 • Érdeklődni a cern@mafihe.hu-n lehet!
 • Jelentkezési határidő február 25. 23:59!
Programterv:
 • március 12: Délután indulás busszal az ELTE TTK parkolójából.
 • március 13: Reggel érkezés Grenoble-be, ILL majd ESRF kutatóintézetek látogatása, délutántól szabad program a városban, majd késő este közös indulás busszal a szállásra.
 • március 14: Kényelmes reggeli után indulás Lausanne-ba, ahol az EPFL egyetemen a tokamakot nézzük meg, majd ismét szabad program a városban.
 • március 15: Reggel 6:30-kor indulás és 8-ra érkezés CERN-be, a kutatóintézet egésznapos látogatása, este indulás haza.
 • március 16: Délben érkezés az ELTE TTK parkolójba.
További információk később!
Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

A Mafihe nevében:

Pintér Ádám Balázs
programfelelős
Magyar Fizikushallgatók Egyesülete
web: mafihe.hu
telefon: +36/30-368-8209
központi iroda telefonszám: +36-1-372-2701

Fizikus szakest

Sziasztok!

Az idei tanévben harmadik alkalommal rendezzük meg a fizikus szakestet.
Most is készülünk izgalmas vetélkedővel, aminek keretében biztosítjuk, hogy nem maradok szomjasak és a fődíj is egy üveg ital.
A rendezvény csak 21:00 ig zártkörű utána bulival folytatjuk az estét.
Az időben érkezőket welcome drinkkel várjuk.

Időpont: szeptember 26. 18:00 h
Helyszín: Irinyi bisztró (Boldogasszony sgt. 6.)

Gyertek el minél többen, nem fogjátok megbánni! 😉

A félév első Fizikus Teaháza

Kedves Mindenki!

Ismét eljött az idő egy kis teázásra. A Mafihe SzHB szervezésében csütörtökön (szept. 19-én) kerül sor a félév első Fizikus Teaházára.

Előadó: Dr. Szatmári Sándor
Előadásának címe: Hullámok szintézise; az elektronmikroszkóptól a rövidhullámú lézerekig.

 

Koordináták:

hely: Fröhlich tanterem (Irinyi udvarban)
idő: 19:00 h

Mindenkit sok szeretettel, sütivel és teával várunk!